Bij werkzaamheden aan het riool ontdekken archeologen van Erfgoed Delft de restanten van twee bruggen. Ze zijn ooit gebouwd om het verkeer in de binnenstad minder druk te maken.
Middeleeuwse omleiding
De binnenstad is nogal krap bemeten voor verkeer. Zeker als het druk is kom je bijvoorbeeld op de fiets maar moeilijk door de stad heen. In de Middeleeuwen was dat te paard of met een kar niet anders. Daarom werd het doorgaande verkeer, bijvoorbeeld tussen Den Haag en Rotterdam, om de stad heen geleid. De brug was onderdeel van de route. Het verkeer ging over de Buitenweg die buitenom de stadsgracht liep. Aan de oostkant van de stad liep deze weg over de Nieuwe Plantage en de Oostsingel. De Schie was in de Middeleeuwen hier deel van de stadsgracht.
Twee bruggen op elkaar
Van de middeleeuwse Buitenweg zelf zijn geen sporen meer over. Maar bij het vervangen van het riool in de Nieuwe Plantage vonden archeologen vorige week een deel van een brug in de weg. Het waren eigenlijk zelfs van twee bruggen. Het grootste stuk gemetselde fundering was van een brug uit de 18e eeuw. Dit metselwerk bleek deels gebouwd te zijn op de eveneens gemetselde fundering van een brug uit het begin van de 16e eeuw.
Jorrit van Horssen, archeoloog: “Interessant is dat de oudste brug al van baksteen was gemetseld. In die tijd bouwden ze de meeste bruggen van hout. Duidelijk is dat deze brug toen al voor veel en wellicht ook zwaar vrachtverkeer was bedoeld. We kunnen aannemen dat de binnenstad van Delft in de 16e eeuw ook al zo druk was als nu.”
Sleuf dicht
Archeologen kijken altijd mee als er wordt gewerkt onder de grond. Inmiddels is het werk aan het riool op de Nieuwe Plantage klaar. De brugresten zijn onderzocht en weer toegedekt. De sleuf is dicht.
Op het kaartje is de locatie van de brug in de cirkel. Deze stadplattegrond is gemaakt in de 17e eeuw.
De brug is op de vergroting goed te zien, herkenbaar aan de stenen boog.
De resten van de brug op de Nieuwe Plantage. De nu gedempte stadsgracht lag rechts, net buiten de sleuf.
De resten van de hoek van de brug. Links lag de vaart, bovenaan de gracht. De buitenste muur van gele baksteen is van de brug uit de 18e eeuw, daarbinnen ligt het restant van de brug uit het begin van de 16e eeuw.