Stadsarchief
Archeologie
Monumenten

Julia Vroom is trotse bewoner van een woning in het Agnetapark, een Delftse wijk met monumentale arbeiderswoningen uit de late 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Tijdens haar verduurzamingsavontuur isoleerde ze haar huis en inspireerde ze haar buren om hetzelfde te doen.  

Isolatie 

Omdat spouwmuurisolatie niet zonder meer was toegestaan, is Julia in gesprek gegaan met de gemeente over de mogelijkheden. Dit resulteerde in een onderzoek naar spouwmuurisolatie door ingenieursbureau ZRi. Daarnaast waren de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de gemeente (Erfgoed Delft), de Kopersvereniging Agnetapark en de TU Delft betrokken. Vorig jaar zijn de spouwmuren van haar woning–en een groot deel van de andere woningen in het nieuwe deel van het Agnetapark–geïsoleerd. Andere maatregelen die Julia heeft genomen zijn: bodem-, vloer- en dakisolatie en een WTW-pijp (warmteterugwinning) in haar badkamer. Daarnaast heeft ze tochtstrips, radiatorfolie, doorstroombegrenzers en verwarmingsventilatoren aangebracht.   

Collectieve aanpak 

Voor het isoleren van de spouwmuren heeft Julia gekozen voor een collectieve aanpak. Julia nam het initiatief en mobiliseerde haar buren mee te doen. Dit was veel werk: inventariseren wie er meededen, vragen beantwoorden en alle buren moesten haar machtigen voor de aanvraag van de vergunning. Het scheelde wel dat alle bewoners een eigen offerte hadden en zelf het contact met de aannemer onderhielden. Ook de eigenaar van de huurwoningen deed mee, waardoor er uiteindelijk ongeveer 140 woningen geïsoleerd konden worden. 

IMG 2624 kopie

Resultaat 

Hoewel Julia erg enthousiast is over alle verduurzamingen aan haar huis, is het lastig om een uitspraak te doen over de exacte besparing door de spouwmuurisolatie. De afgelopen winter was erg zacht en thuis zijn ze lager gaan stoken. Door alle maatregelen is het gasverbruik het afgelopen jaar wel bijna gehalveerd ten opzichte van een paar jaar geleden.   

Advies 

Julia is erg blij met de collectieve aanpak en zou dit in het vervolg net zo doen. Het is veel werk, maar het heeft ook veel opgeleverd en anderen veel werk uit handen genomen. Verder raadt Julia aan: ’Win advies in, er is meer mogelijk dan je denkt!’ 

Expositie over verduurzaming van monumenten  

Benieuwd wat er nog meer mogelijk is? Ga dan naar: https://www.delft.nl/verduurzamen-monumenten. De reizende expositie over de verduurzaming van monumenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is tot en met maandag 29 april te bezoeken in het stadskantoor. Daarnaast zijn in de maand april iedere donderdag van 16.00 tot 17.00 uur onze monumentenadviseurs aanwezig op de expositie voor vragen. Tijdens deze inloopspreekuren zijn er ook energiecoaches van 015Duurzaam. 

Maker foto tumbnail: Fred Libochant Fotografie