Stadsarchief
Archeologie
Monumenten

De gemeente laat de Hoogbrug op de hoek van Lange Geer en Achterom in de binnenstad herstellen. Lees hier meer over de geschiedenis van deze bijzondere brug.

Hoogbrug Kaart figuratief 1678

Kaart Figuratief 1e druk 1678

Middeleeuwen

We weten zeker dat de Delftse bruggen in de late Middeleeuwen zijn gebouwd. Op veel kaarten en prenten zijn ze te zien.

Een stad met allure bouwde stenen bruggen over de grachten. De natuurstenen kwamen uit België. Het zijn grijswitte blokken kalksteen, die vanaf 1350 in Delft te koop waren. De Hoogbrug is dus waarschijnlijk al in de 14e eeuw gebouwd. Maar het kan ook zijn dat de Delftenaren de brug later bouwden, uiterlijk begin 16e eeuw. In elk geval, de Hoogbrug is de oudste nog bestaande brug in Delft.

Typisch Delfts wit

De stenen boogbruggen hadden hoge muurtjes (borstweringen) langs de kant. Eind 17e eeuw kreeg de brug ijzeren leuningen. Het is typisch Delfts om de leuningen wit te schilderen.

Op de prent uit 1680 zie je rechtsonder het muurtje op het begin van de brug. Op de tekening uit 1695 heeft de brug een ijzeren leuning.

Ammunitiemagasyn Van Bleyswijck 1680 Hoogbrug web

Prent uit Van Bleyswijck, ‘Beschrijvinge der Stad Delft’, 1680. Rechts het begin van de Hoogbrug, met stenen borstwering.

Rotterdamse Poort Hoogbrug Josua de Grave 1695 web

Tekening van Josua de Grave uit 1695 van Kapelsbrug en poorten, links de kademuur naar de Hoogbrug. Dit is de andere kant van het zicht op Delft zoals Vermeer het schilderde. Links de Rotterdammer poort, rechts de Schiedamse poort vanuit de stad gezien.

Niet stevig

Bijna alle monumentale bruggen waar verkeer over rijdt kregen in de 20e eeuw een kern van beton. Daarmee werden de bruggen veilig voor autoverkeer en voertuigen van hulpdiensten. De Hoogbrug is de laatste berijdbare monumentale boogbrug met een originele natuurstenen constructie, zonder versterking van beton. Het is niet bekend waarom de Hoogbrug nooit een versteviging kreeg.

De vier stenen trapjesbruggen voor voetgangers hebben geen versteviging van beton nodig. De jaartallen op de bruggen geven aan wanneer een brug is gerestaureerd.

Zeldzaam

De Hoogbrug is erg zeldzaam. Er zijn in Nederland nog maar weinig middeleeuwse natuurstenen boogbruggen overgebleven. Een andere bekende brug is de Stadhuisbrug in Utrecht.