Stadsarchief
Archeologie
Monumenten

Tijdens een archeologische opgraving bij de Delftse Spoorzone in 2014, deed archeoloog Bas Penning een unieke vondst! Dit prachtige object is nu te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden binnen de tentoonstelling ‘Retourtje verleden – ProRail en archeologie’.

″In de grond zag ik iets glinsteren, waarvan ik eerst dacht dat het een kogelhuls was″, aldus Bas. ″Het bleek echter een uitzonderlijk object en de mooiste vondst van het hele Delftse Spoorzone project. De oudste telescoop van Nederland!″ 

Telescoop

Archeologie en het Nederlandse spoorwegnet zijn al bijna twee eeuwen met elkaar verbonden. Al sinds de aanleg van de eerste spoorlijnen komen daar archeologische ontdekkingen bij aan het licht. Dat waren aanvankelijk toevallige vondsten, maar inmiddels staat archeologisch onderzoek bij spoorwerkzaamheden al 25 jaar structureel op de agenda. Enkele hoogtepunten uit 180 jaar archeologische vondsten en onderzoek langs het spoor zijn tot en met 22 augustus 2021 te zien in de tentoonstelling ‘Retourtje verleden’ in het Rijksmuseum van Oudheden, in samenwerking met ProRail en met vondsten van Archeologie Delft.

FilmpjeTelescoopBas

Over spoorwegen en archeologie maakte ProRail het boek Sporen in de archeologie. 25 jaar onderzoek onder de rails. Het boek is te koop in de museumwinkel en boekhandels.
Ga voor meer informtie over de tentoonstelling ‘Retourtje verleden’ naar de website van het Rijksmuseum van Oudheden.
Lees hier meer over de oudste telescoop van Nederland.

Erfgoed is van en voor iedereen, we maken het graag beleefbaar en toegankelijk!