Stadsarchief
Archeologie
Monumenten
Ben jij al in de nieuwe McDonald's aan de Brabantse Turfmarkt in Delft geweest? Daar geniet je van een Big Mac IN een prachtig stuk erfgoed. Het pand waarin nu een 
McDonald's 
is gehuisvest, kent een zeer lange gebruiksgeschiedenis. Erfgoed Delft deed onderzoek naar dit pand en adviseerde McDonald’s over het gebruik ervan.

Een paar leuke weetjes: de spanten van de dakconstructie van het monument zijn zeer oud, ze dateren uit 1562! Bij onze archeologische begeleiding is zelfs bewoning uit de 15e eeuw aangetoond. Het pand bood ruimte aan achtereenvolgens een wijngroothandel, een katholieke schuilkerk, fabriek, garage en Chinees restaurant. Enkele mooie bouwsporen zijn bewaard gebleven, zoals natuurstenen consoles (balksteunen) die je op onderstaande foto ziet. Helaas kon niet alles in het zicht blijven vanwege brandveiligheidseisen. Gelukkig hebben een schouw en schitterende deur een plekje kunnen krijgen in het McCafé.

“Het pand is volledig gerenoveerd met behoud van zichtbare en onzichtbare monumentale details”, aldus McDonald’s franchisenemer Edwin Ooms. “We zijn extra trots op de ruimte met de prachtige monumentale schouw en deur. In combinatie met het moderne interieur is dit een sfeervol en bijzonder plekje geworden voor onze gasten.”

Erfgoed is overal en voor iedereen, geniet ervan!

McDonalds2 kl
McDonalds1