Stadsarchief
Archeologie
Monumenten

 

Maurice Jongmans is eigenaar van een monumentaal bedrijfspand aan de Kanaalweg. Hij heeft de ambitie om het 175 jaar oude monument klaar te maken voor de toekomst. ‘Het liefst voor de komende 175 jaar.’ Klaar is het verduurzamingsproces nog niet, maar de vruchten plukt hij er nu al van. ‘Denk vooral na over de lange termijn en hoe je het monument op een passende manier mooi kan houden.’

Dak en ramen

De eerste stappen die Maurice ondernam waren het isoleren van het dak en het vervangen van het glas. Dit zorgt naast het warmtebehoud ook voor de demping van geluid van buitenaf. De volgende stap in de verduurzaming? ‘In de toekomst willen we graag van het gas af’, vertelt Maurice.

Resultaat

Na de isolatie van het dak en de vervanging van het glas merkte Maurice direct verschil: ‘Het koelt binnen minder snel af en het tocht ook veel minder’. Of dit ook direct te merken was in de energierekening is voor Maurice lastig te beoordelen, aangezien het aantal werknemers van het kantoor is verdubbeld sinds de verduurzaming.

 

Kanaalweg 1       2024 Maurice Jongmans Kanaalweg Expo VM

Niet zonder slag of stoot

Het verkrijgen van de vergunning voor de aanpassingen aan het monumentale pand ging niet zonder slag of stoot, maar nadat er een voorbeeldraam was   geplaatst ging de gemeente akkoord. De uitvoeringsfase is vervolgens erg prettig verlopen.

Hoewel Maurice tot nu toe erg tevreden is met het resultaat, zou hij anderen adviseren eerst duidelijk te maken waarom de veranderingen aan het monument écht nodig zijn.

Lange termijn

Volgens Maurice is het belangrijk altijd de toekomst in je achterhoofd te houden: ‘Denk vooral na over de lange termijn en hoe je het monument op een passende manier mooi kan houden. Dat moet je uitgangspunt zijn. Alleen een kostenbesparing op je energierekening moet niet per definitie je uitgangspunt zijn.’

Expositie over verduurzaming van monumenten

Benieuwd wat er nog meer mogelijk is? Ga dan naar: https://www.delft.nl/verduurzamen-monumenten. De reizende expositie over de verduurzaming van monumenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is tot en met maandag 29 april te bezoeken in het stadskantoor. Daarnaast zijn in de maand april iedere donderdag van 16.00 tot 17.00 uur onze monumentenadviseurs aanwezig op de expositie voor vragen. Tijdens deze inloopspreekuren zijn er ook energiecoaches van 015Duurzaam.