Stadsarchief
Archeologie
Monumenten

Koert is samen met Sarah eigenaar van een monumentaal pand met 18de -eeuwse klokgevel aan het Oosteinde. Ze hebben het huis flink verduurzaamd. Zo is het dak geïsoleerd, is er dubbelglas én achterzetbeglazing geplaatst, zijn er luiken voor de grote raampartijen gehangen en is er een slim thermostaatssysteem geïnstalleerd. Het grootste aandeel van de elektriciteit van het huishouden wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak.  

Makkelijk te regelen

De isolatie van het dak ging vrij soepel. ‘Zolang het van buiten niet zichtbaar is, is het (qua vergunning, red.) makkelijk te regelen.’ Daarnaast zijn er binnenluiken geplaatst, voor een betere isolatie van de ramen. Dit zorgt volgens Koert voor een aanzienlijke besparing op de stookkosten.

Zonnepanelen

Zo’n 85% van de elektriciteit gebruikt in het huishouden wordt opgewekt door de zeven zonnepanelen op het dak. Omdat het pand een gemeentelijk monument is en de zonnepanelen vanaf de straat zichtbaar zijn moest er een vergunning aangevraagd worden. De procedure voor het verkrijgen van de vergunning heeft Koert ervaren als wat omslachtig, maar desalniettemin heeft hij de vergunning voor de zonnepanelen en een zonneboiler toegekend gekregen. Al met al is hij blij met het eindresultaat.

Resultaat

Het is lastig om te bepalen wat de precieze opbrengsten zijn van de individuele verduurzamingsmaatregelen, maar het effect is doorgaans goed te zien op de energierekening. Zo hebben Koert en Sarah hun gasverbruik in twee jaar tijd met ongeveer 40% weten te verminderen. Het eerste jaar 20% door de thermostaat één graad lager te zetten en daarna opnieuw 20% na het plaatsen van de binnenluiken. De luiken zorgen ook voor meer wooncomfort. Zo hebben ze geen last meer van tocht en koudeval bij de voorgevel.

Laaghangend fruit

Een tip van Koert voor andere eigenaren van monumentale panden: ga voor het ‘laaghangend fruit’. Begin met maatregelen die het minste kosten en het meeste opleveren. Koert geeft hierbij het voorbeeld van de luiken. De beglazing is het slechtst isolerende deel van de gevel. Alleen al met zware gordijnen kun je bijvoorbeeld veel besparen, ook als er al dubbelglas zit.

Expositie over verduurzaming van monumenten  

Benieuwd wat er nog meer mogelijk is? Ga dan naar: https://www.delft.nl/verduurzamen-monumenten. De reizende expositie over de verduurzaming van monumenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is tot en met maandag 29 april te bezoeken in het stadskantoor. Daarnaast zijn in de maand april iedere donderdag van 16.00 tot 17.00 uur onze monumentenadviseurs aanwezig op de expositie voor vragen. Tijdens deze inloopspreekuren zijn er ook energiecoaches van 015Duurzaam.