Stadsarchief
Archeologie
Monumenten

Delft is een van de mooiste oude steden van ons land. Het is de stad van Willem van Oranje, Johannes Vermeer en natuurlijk het wereldberoemde Delfts Blauw. In de nieuwe serie Kijk op Delft gaat Paul van Berkel, geboren en getogen in Delft, op zoek naar de belangrijkste verhalen van zijn stad.

6 afleveringen op de woensdag & online
De serie Kijk op Delft bestaat uit zes afleveringen en wordt uitgezonden op de woensdag, vanaf 17:00 uur op TV West (elk uur herhaald, 24 uur lang). Woensdag 14 oktober zie je de allereerste aflevering, over de groei van de stad. Na uitzending op TV West, is de aflevering ook online te bekijken op Omroep West.

Aflevering 1 - De groei van de stad
Delft ontstaat rond het jaar 1000 als marktplaats. In 1246 krijgt de nederzetting stadsrechten. Handel, bierbrouwerijen en lakennijverheid maken Delft in de Middeleeuwen groot en machtig. Daarna wordt aardewerk de motor van de economie en in de negentiende eeuw zorgt industrialisatie voor nieuwe bloei. De stad groeit uit zijn jasje en de eerste buitenwijken worden aangelegd. Door de groei van de TU telt Delft intussen meer dan 100.000 inwoners. Binnen de grenzen, bij het station en langs de Schieoevers, wordt gewerkt aan nieuwe wijken met respect voor de geschiedenis.

Kijk op Delft is mogelijk gemaakt door Erfgoed Delft, afdeling binnen de Gemeente Delft.
Met dank aan: Erfgoedhuis Zuid-Holland, Royal Delft, DSM, Museum Prinsenhof Delft, Vermeer Centrum Delft, Delfts Brouwhuis, TU Delft, Jan van der Mast, Harm Korst en Gerrit Verhoeven.

Banner Kijk op Delft

Erfgoed raakt mensen. Erfgoed Delft geeft richting en verbinden het heden, verleden en de toekomst.