Stadsarchief
Archeologie
Monumenten

Het archeologisch onderzoek in de Nieuwe Kerk is voorspoedig gestart. Al op de eerste dag werden de eerste vondsten gedaan, en werd onder andere de eerste grafkelder vrij gelegd. 

Met een elektrische graafmachine werd eerst de bovenste zandlaag verwijderd. Vervolgens werd er met kwastjes en troffeltjes heel voorzichtig verder gewerkt door de groep archeologen en archeologiestudenten.  

"Na een week graven zitten we nu ongeveer een meter onder de stenen" vertelt Michael Bot, senior archeoloog en projectleider bij ADC. Zoals verwacht zijn er met name al veel skeletten gevonden. "Vooral oudere mensen, dat kun je zien aan de slechte tandenstaat en heel veel artrose". Er werden dusverre twee grafkelders gevonden. "We weten ongeveer wel van wie die waren, maar daar moet nog verder onderzoek naar worden gedaan door het stadsarchief. Als een graf in 1750 van één familie was, wil dat namelijk niet zeggen dat het graf honderd jaar later niet van een andere familie was."

IMG 8749jpgkleinMQ L0547jpgklein

MQ L0575jpgklein

 

Bezoek

Om de archeologen goed hun werk te kunnen laten doen is de opgraving afgeschermd. Wel zijn er uitsparingen gemaakt waar mensen doorheen kunnen kijken, en is er een camera opgehangen. Veel bezoekers aan de Nieuwe Kerk kijken dan ook geïnteresseerd toe. "Normaal gesproken staat er een hek, maar nu is er zo'n gat en dan verschijnt er opeens zo'n kopje, bij de lage gaten zijn het vaak kinderen" vertelt Michael lachend. Voelt hij zich bekeken? "Een beetje, maar het hoort erbij, en een terugkoppeling naar het publiek is ook een belangrijke taak van archeologie". 

De komende week gaan de archeologen verder verdiepen, wat vooral veel handwerk wordt. De hoop is dat er deze week in ieder geval nog 50 cm kan worden gegraven. 

 MQ L0510jpgklein

 

MQ L0495jpgklein

 

Fotografie: Marianne Q.