Stadsarchief
Archeologie
Monumenten

De komende maanden vindt er een archeologische opgraving plaats in de Nieuwe Kerk in Delft. De ondergrondse uitbreiding van de Koninklijke Grafkelder maakt het noodzakelijk om een archeologisch onderzoek te doen. Na een aantal weken voorbereidende werkzaamheden, is de opgraving vandaag officieel gestart. 

Bij een eerdere verbouwing in de kerk is de vloer al eens opgehoogd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de grafzerken en tegels boven op een laag beton liggen. De grafzerken, tegels en de laag beton zijn inmiddels verwijderd. Onder de betonlaag zit nog ophoogzand, dit moet nog verwijderd worden. Daaronder beginnen dan (waarschijnlijk) de archeologische lagen. 

NK kijkgat1 

IMG 7642.jpgklein

IMG 7618.jpgklein

Voorbereidende werkzaamheden

 

Vondsten

Archeologisch onderzoeksbureau ADC is verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderzoek. Zij hebben veel ervaring met opgravingen in kerken. De opgraving zal de hele zomer duren. Wat er precies gevonden zal worden is nu nog onbekend, omdat vooronderzoek niet mogelijk was. Het zou goed kunnen dat een deel van de graven al is geruimd en dat het even duurt voordat er een zogenaamde onverstoorde laag wordt bereikt. Menselijke overblijfselen worden er zeker gevonden, waarschijnlijk ook houten kisten, enkele stenen grafkelders en wie weet nog informatie over het oude Delft van voordat de kerk werd gebouwd.

MQ L7560.jpgklein

IMG 8658.jpg 1klein min

 

Volg de opgraving

De opgraving kun je bezoeken tijdens de openingstijden van de kerk. Er is een houten bouwwerk om de opgraving heen gemaakt om de rest van de kerk tegen het stof te beschermen. In de wand zitten kijkgaten. Wil je de archeologen aan het werk zien? In de loop van augustus en in september worden naar verwachtingen de meeste vondsten gedaan. 

De komende maanden delen we regelmatig nieuws, foto’s en filmpjes. Hou hiervoor de website en social media kanalen van Erfgoed Delft en de Nieuwe Kerk in de gaten.

 

MQ L0493.jpgklein min

 

Fotografie: Marianne Q.