Stadsarchief
Archeologie
Monumenten

Op de binnenplaats van de bekende fabriek De Porceleyne Fles aan de Rotterdamse weg in Delft, bevindt zich een prachtige monumentale showtuin. Maar na 100 jaar is het keramiek aan restauratie toe. Enkele tegels zijn gebroken en de galerij vertoont scheuren en verzakkingen. Erfgoed Delft is als adviseur betrokken bij de restauratie en het vergunnings- en subsidietraject van deze unieke showtuin. We laten je in dit artikel graag meegenieten van het moois van De Porceleyne Fles.

Porceleyne Fles 3 Marleen Vink

 

Vermaarde kunstenaars & gebouwen
De Porceleyne Fles leverde keramische elementen voor meerdere vermaarde gebouwen. Bekende kunstenaars, waaronder Jan Toorop, werkten hieraan mee. Bijzonder was dat De Porceleyne Fles ook elementen en tegels vervaardigden die voor toepassingen in de buitenlucht geschikt waren. Wat er allemaal mogelijk was, werd vanaf 1920 getoond in de binnentuin. Sinds 1990 is deze showtuin opengesteld voor bezoekers. 
Ook binnen in de fabriek staan prachtige bouwkeramiek elementen. Zo is het eigen trappenhuis voorzien van bijzonder bouwkeramiek. Wie goed kijkt herkent elementen uit bijvoorbeeld het postkantoor van Rotterdam, het Vredespaleis in Den Haag, de beurs van Berlage maar ook de Borobudur in voormalig Nederland Indië die in 1920 met elementen van de Porceleyne Fles gerestaureerd werd. Bouwkeramiek nam vooral een grote vlucht in de periode 1910-1930, met een opleving in 1960-1980.Porceleyne Fles 5 Marleen Vink

Op zoek naar de juiste kleur glazuur
Na 100 jaar is het keramiek aan restauratie toe. Een lastige klus want zie maar eens de juiste kleur glazuur te maken. Keramiek-specialist Bob van Schie doet onderzoek naar verschillende samenstellingen en baktemperaturen om het keramiek dat vervangen moet worden zo goed mogelijk na te maken. Nog even en deze unieke tuin is weer in volle glorie te bewonderen.

Bezoek De Porceleyne Fles
De Koninklijke Porceleyne Fles - Royal Delft - is de laatst overgebleven aardewerkfabriek uit de 17de eeuw. Hier wordt het wereldberoemde Delfts Blauw volledig met de hand beschilderd volgens eeuwenoude tradities. Bij de Royal Delft Experience ontdek je de complete geschiedenis en het productieproces van het Delfts aardewerk. Ervaar de schilders’ passie tijdens een schilders demonstratie, bewonder het Delfts Blauw museum en wandel door de fabriek waar ambachtslieden nog volop aan het produceren zijn. Ga hier naar www.royaldelft.com.

Porceleyne Fles 6 Marleen Vink

Met dank aan Jessica van Erkel en Herman Willems van De Porcelyne Fles en Marleen Vink van Erfgoed Delft.

Foto's door Marleen Vink