Stadsarchief
Archeologie
Monumenten

Vanaf donderdag 15 april, op de dag dat Delft 775 jaar geleden stadsrechten kreeg, draait Kijk op Delft wekelijks om 18:20 uur op NPO 2 Omroep Max. De tv-serie werd vorig jaar uitgezonden door Omroep West; Omroep Max blijkt zo enthousiast dat de serie nu ook een landelijk podium krijgt. In zes afleveringen gaat Paul van Berkel, geboren en getogen in Delft, op zoek naar de belangrijkste verhalen van zijn stad. Hij wordt daarbij geholpen door experts van Erfgoed Delft. Tijdens zijn zoektocht heeft Paul bijzondere ontmoetingen en verrassende gesprekken met kenners als de stadsbouwmeester en de stadsarcheoloog, maar ook met de president van het Delftsch Studenten Corps en medewerkers van DSM en TU Delft. We kijken mee door de ogen van deze mensen naar historisch Delft.  

Van enkele boerderijen naar 100.000 inwoners
De eerste aflevering gaat over de groei van de stad. We gaan dan terug naar de elfde eeuw als Delft ontstaat als marktplaats. In 1246, nu precies 775 jaar geleden, krijgt de nederzetting stadsrechten. Uiteraard komen in de serie Willem van Oranje, Johannes Vermeer en het ontstaan van Delfts blauw voorbij, maar ook recentere verhalen over de Spoorzone en Delft als kennisstad. Elke aflevering begint bij het Stadsarchief, een goed startpunt voor iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van Delft. De serie bestaat uit 6 afleveringen:

  1. De groei van de stad
  2. Delfshaven 
  3. Het echtpaar Van Marken
  4. De Spoorzone
  5. Kennisstad
  6. De iconen van de stad

Waarom Kijk op Delft?
Met deze serie maken we het Delftse erfgoed toegankelijk voor iedereen. De aanwezigheid van talloze prachtige monumenten, bijzondere archeologische vindplaatsen en unieke archiefstukken vormen een belangrijk deel van de identiteit van Delft. De serie is mogelijk gemaakt door Omroep West en Erfgoed Delft, afdeling binnen de gemeente Delft. Met medewerking van veel Delftse organisaties en mensen met hart voor erfgoed, zoals Museum Prinsenhof Delft, Vermeer Centrum Delft, Delfts Brouwhuis, Oude en Nieuwe Kerk, Hoogheemraadschap van Delfland, TU Delft, DSC, Royal Delft, DSM, Molen de Roos, Salonboot Tromp en Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Samen met deze partners zet Erfgoed Delft zich dagelijks in voor het beheer, behoud en beleefbaar maken van erfgoed in Delft en omgeving. Want erfgoed raakt mensen; het verbindt het verleden, het heden en de toekomst.