Stadsarchief
Archeologie
Monumenten

Waan je in Delft in de oorlogsjaren. In een donkere kamer die in het geheim van stroom is voorzien, worden foto’s ontwikkeld door illegale fotografen. Dit om zo veel mogelijk historische feiten voor later te veilig te stellen. Acht fotografen, onderdeel van de Filmdienst van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS), maakten zo’n 1300 foto’s in en om Delft tijdens de laatste maanden van de oorlog. Om 75 jaar vrijheid in Delft te vieren heeft Erfgoed Delft die beelden opnieuw uitgebracht in de vorm van een korte film en een bladerboek.

Duitse terreur, actief verzet, Hongerwinter en meer
Unieke beelden van de Duitse terreur, het actieve verzet, de Hongerwinter, de langverwachte komst van de bevrijders, de aftocht van de Duitsers en de arrestatie van collaborateurs. De beelden getuigen van de angst die er was, de honger en de gelatenheid. Maar ook van de daadkracht en de vreugdetranen.

De film van Erfgoed Delft bestaat uit foto’s van de Filmdienst van de BS, aangevuld met beeld van anderen, zoals A. Hinfelaar en W. de Lange. Het NIOD, eigenaar van de collectie, heeft alle foto’s ter beschikking gesteld voor het maken van de film. Aangevuld met materiaal uit de collectie van het Stadsarchief Delft en gemonteerd door het Delftse bedrijf Captains is het een compilatie geworden die nog niet eerder vertoond is.

  Film still

 

Blader online door 'Het uur U'
De fotografen, waaronder enkele studenten van de Technische Hogeschool (nu TU Delft), hadden als doel zoveel mogelijk feiten en historische documentatie vast te leggen. Na de oorlog is een selectie van hun foto’s  in het boek ‘Het uur U’ gepubliceerd. Een bijzonder feit is dat de fotografen elkaar fotografeerden en je ze dus terugziet op de foto’s.

Uur U issuu

Bezoek voor meer informatie ook www.75jaarvrijheidindelft.nl.