Stadsarchief
Archeologie
Monumenten

Het voormalige gemaal aan ‘t Verlaat te Delft was in bouwkundig slechte staat. Om daarin je droomhuis te herkennen, moet je wel veel fantasie hebben! Toch was David den Braver zeker niet de enige gegadigde toen dit prachtige monument te koop kwam. Adviseur monumenten Marleen Vink draagt vanuit Erfgoed Delft haar steentje bij aan Davids ambitieuze verbouwproject.

Foto door Marleen Vink

Beschermde vleermuizen & achterstallig onderhoud
Eind 2018 kocht David het voormalige gemaal per opbod. De unieke plek en de potentie van dit gemeentelijk monument gaven hem de doorslag. Zowel het achterstallige onderhoud, als de constructieve problemen, de beschermde vleermuizen in de tunnel én de locatie in het dijklichaam, maken het echter geen makkelijke opgave om hier een geschikte woning van te maken.

Complexiteit maakt het leuk!
“Die complexiteit is nou net de uitdaging die het leuk maakt” vertelt David. Met naar eigen zeggen ‘ongefundeerd enthousiasme’ ging hij aan de slag. Natuurlijk waren er onverwachte tegenslagen, maar de toewijding is gebleven. “We proberen elke mijlpaal bewust te vieren.”

Hulp bij bouwkundige uitdaging
Erfgoed Delft draagt graag bij aan zo’n complexe restauratieklus. Adviseur Monumenten Marleen Vink adviseerde David onder andere over de procedure en behandelde de vergunningaanvraag van het monumentenaandeel. Ook dacht Marleen mee over oplossingen voor bouwkundige uitdagingen. “Onder een gebouwdeel troffen we een gewelf [red. een gebogen schaalvormige bouwconstructie voor het vrij overdekken van een ruimte] aan dat helaas niet meer te redden was”, aldus Marleen. “Uiteindelijk is er als herinnering een stukje gewelf teruggebouwd en voor de nieuwe betonnen kelderbak geplaatst. Op de manier behouden we de verbinding tussen oud en nieuw”.

"Vanuit Erfgoed Delft draag ik graag bij aan complexe
restauratieklussen. Ik zie het als een uitdaging Delfts
gebouwd erfgoed voor de stad te behouden."
Marleen Vink - Adviseur Monumenten

Restauratiefonds Delft voor financiële uitdaging
Ook financieel kent dit project uitdagingen. David heeft gebruikgemaakt van de Delftse lening voor gemeentelijke monumenten om de financiering mogelijk te maken: het Restauratiefonds Delft. “Het prettige van die lening is dat de relatie met de gemeente veel directer is dan met een bank”, aldus David.  Binnen een aantal jaar hoopt hij, samen met zijn gezin, hun woning te betrekken.

 Foto door Edgar van Kesteren

 Foto door Edgar van Kesteren