Stadsarchief
Archeologie
Monumenten

DSM in beeld

De historische fotocollectie van DSM komt beschikbaar voor publiek. In november 2021 is, na een lange voorbereiding, gestart met het één voor één openen van ruim 200 archiefdozen. In die dozen zit van alles: wat drukwerk, negatieven, videobanden, maar vooral heel veel foto’s – ongeveer 40.000 stuks.

In 1869 richtte Jacques van Marken samen met zijn echtgenote Agnetha Matthes de Gist- en Spiritusfabriek op. Het bedrijf breidde zich in de jaren daarna uit door nieuwe ondernemingen te starten en andere bedrijven op te kopen. In 1967 fuseerde de toen Koninklijke Nederlandse Gist en Spiritusfabriek met Brocades uit Meppel topt de Koninklijke Gist-Brocades. In 1998 nam chemieconcern DSM het bedrijf over. Deze rijke en lange geschiedenis is terug te zien in de fotocollectie die, net als het papieren archief, in bewaring is gegeven aan Stadsarchief Delft.

Handen, geld en kennis
De DSM-fotocollectie is een paar jaar geleden door archiefmedewerkers gesorteerd en in archiefdozen opgeborgen. Kwetsbare negatieven zijn eruit gehaald, een klein aantal foto’s is gedigitaliseerd en beschreven. Nu is de rest van de collectie aan de beurt om geïnventariseerd te worden. Fotocollecties bewerken kost veel tijd en geld. Foto’s zitten bijvoorbeeld op karton geplakt of in plastic insteekhoezen en enveloppen verpakt. Reproducties en dubbele foto’s gaan eruit. Kleuren en zwart-wit foto’s worden gescheiden. Daarna krijgt elke foto een nummer en een beschrijving in het collectiebeheersysteem. Na digitalisering wordt de foto op een verantwoorden manier verpakt en gaat naar het depot.
Dit project vraagt om veel handen, geld en kennis. Elf enthousiaste vrijwilligers van Museum Van Marken helpen in deze fase mee om foto’s te sorteren, ontdubbelen en nummeren. Medewerkers van het Stadsarchief helpen daarbij. Een gespecialiseerd bedrijf zal de foto’s digitaliseren. De eigenaar van de collectie, DSM, levert een financiële bijdrage om dat mede mogelijk te maken.

Kennis toevoegen
De gedigitaliseerde foto’s worden in de loop van dit jaar geplaatst op vrijwilligersplatform VeleHanden.nl. Op die manier kunnen zoveel mogelijk mensen vanuit huis helpen bij het beschrijven van de foto’s. Het archief zoekt daarvoor oud-medewerkers van DSM en voorgangers, en liefhebbers die kennis hebben van Delft, techniek, architectuur of topografie. Ook mensen die het simpelweg leuk vinden om foto’s te beschrijven, zijn welkom om mee te doen.
Zij kunnen zich op het platform aanmelden en informatie toevoegen. Uiteindelijk zal de fotocollectie, voorzien van de beschrijvingen, op de website van Stadsarchief Delft te zien zijn.

 

 img085.beurs achter de schermen 002DSM pilot plantimg086.kantoor adminipagina album Herinneringen

Fotoarchief NG&SF/DSM, Stadsarchief Delft

 

Uit een artikel verschenen in DELF; cultuurhistorisch magazine voorjaar 2022 (jaargang 24 nummer 1), 18-19.